Hier worden enkele soorten behang besproken met daarbij hun unieke eigenschappen, hun voordelen en de eventuele nadelen van de betreffende soorten behang. Zo weet u zeker dat u een goed gemotiveerde keuze kunt maken voor een bepaalde soort behang. Over de ene soort behang is overigens wat meer informatie te lezen dan over de andere soort behang.

 

papierbehangPapierbehang
Papierbehang is een veelgebruikte behangsoort. Dit komt mede doordat het een goedkopere soort behang is. Zoals de naam al zegt, is het behang gemaakt van papier. In de meeste gevallen bestaat het papierbehang uit zowel een bovenlaag als een onderlaag. Papierbehang staat garant voor mooie kleuren en heldere kleuren.

Het enige nadeel van papierbehang is dat het niet heel erg slijtvast is. Je kunt het daarom het beste in kinderkamers en slaapkamers gebruiken. Wat ook ideaal is aan papierbehang is dat het verkrijgbaar is in veel verschillende stijlen en structuren. Er zijn zowel dunnere soorten als dikkere soorten papierbehang. Het voordeel van de dikkere soorten papierbehang is dat ze erg gemakkelijk te verwerken zijn.

 

 

Vinylbehang
Vinylbehang is een behangsoort waarvan de toplaag of het gehele behang uit vinyl bestaat. Wanneer alleen de toplaag uit vinyl bestaat dan is de onderlaag van een ander materiaal gemaakt. Hier zijn vaak veel verschillen in te vinden. Er kan namelijk gebruik worden gemaakt van een onderlaag van papier, maar ook linnen kan als onderlaag worden gebruikt. Het komt ook wel eens voor dat er schuimvinyl of opgeschuimd vinyl wordt gebruikt.

Er wordt vaak gebruik gemaakt van vinylbehang met een papieren onderlaag. Het uiteindelijke vinylbehang heeft een gladde bovenlaag en kan bovendien wel tegen wat spatjes water. Zoals je misschien wel begrijpt, is vinylbehang dan ook zeker geschikt om te gebruiken in de keuken of de badkamer. Mocht er een spatje op komen dan is dit geen probleem want vinylbehang droogt goed. Het is overigens ook eenvoudig schoon te maken.

Zoals eerder gezegd is er ook opgeschuimd vinyl. Dit is vinylbehang dat een beetje sponsachtig aanvoelt. Het ligt aan de schuimmethode welke patronen achterblijven op het behang. Met opgeschuimd vinyl kun je dus een soort sierpleister effect op je muren creëren. Het nadeel van dit opgeschuimd vinyl is dat het snel verkleurt wanneer er veel gerookt wordt in de ruimte waar het op de muren is aangebracht. Wat je dan kunt doen is het vinylbehang verven met muurverf. Is dit je te veel moeite dan kun je het beste voor een andere soort behang kiezen.

Het gewone schuimvinyl kan ook worden gebruikt als vinylbehang. Deze behangsoort is ongeveer tussen de twee en de drie millimeter dik. Wanneer je het in je handen houdt, zul je merken dat het erg slap aanvoelt. Dit is schuimvinyl echter niet, want het is heel sterk. Daarnaast is schuimvinyl elastisch en het kan wel een stootje hebben. Schuimvinyl is goed schoon te maken waardoor het gemakkelijk te onderhouden is. Deze soort behang wordt het meeste toegepast op plaatsen waar de muurbekleding stevig moet zijn, zoals in ziekenhuizen en sportaccommodaties.

Wanneer je ervoor kiest om vinylbehang te gebruiken dan zul je eerst het oude vinylbehang moeten verwijderen. Dit kan door gebruik te maken van een stomer. Hiermee kun je de toplaag losweken en daarna erg gemakkelijk de onderlaag verwijderen.

Vinylbehang is redelijk duur. Zeker in vergelijking met papierbehang is de prijs die u voor vinylbehang betaalt hoger. Vinylbehang is echter wel stukken steviger en vele malen gemakkelijker schoon te maken en schoon te houden dan het goedkopere papierbehang. Bovendien gaat vinylbehang langer mee dan papierbehang.

 

Acrylbehang
Acrylbehang is behang waarbij gebruik is gemaakt van acrylaatverf. Het is mogelijk om reliëf aan te brengen met deze acrylaatverf. Het voordeel hiervan is dat het behang minder snel zal verkleuren. Een bijkomend voordeel van acrylbehang is dat het goed is voor het milieu. Acrylbehang is in vergelijking met vinylbehang en textielbehang stukken beter voor het milieu. Behang je de muren in je huis met acrylbehang dan ben je dus groen bezig.

 

 

 

Glasvezelbehang
GlasvezelbehangEen relatief nieuwe behangsoort is glasvezelbehang. Deze behangsoort is gemaakt van fijne glasvezels daar waar normale soorten behang vaak gemaakt worden van papier. De glasvezels worden op een speciale manier verweven. Vervolgens worden ze geperst net zo lang tot er een enorm fijn en heel erg sterk gaas ontstaat. Het is mogelijk om in dit gaas lokale verdikkingen aan te brengen. Zo kun je dus een mooie structuur in het glasvezelbehang zichtbaar maken. Enkele voorbeelden van structuren die mogelijk zijn, zijn de visgraatstructuur, de zigzagstructuur, de ruitstructuur en de weefstructuur.

Glasvezelbehang is maar in één kleur leverbaar en dat is de kleur neutraal wit. Hier hoef u echter niet van te schrikken want het glasvezelbehang is gemakkelijk over te schilderen met latexverf. Je kunt dus uiteindelijk een unieke en warme uitstraling creëren die voldoet aan uw eigen wensen. Het nadeel van glasvezelbehang is dat het lastig te verwijderen is. Om glasvezelbehang op te plakken is speciale lijm nodig.

Glasvezelbehang wordt vaak gebruikt om muren die beschadigd zijn te versterken. Is het pleisterwerk of het stucwerk van een muur niet zo goed, dan kun je dit met glasvezelbehang keurig tegen de muur houden. Het pleisterwerk of het stucwerk krijgt dan niet de kans om verder af te brokkelen. Wanneer je het glasvezelbehang voornamelijk heeft aangebracht om je muur te beschermen dan is kun je er gewoon overheen behangen.Je kunt er echter ook over heen schilderen. De structuur van het glasvezelbehang blijft dan gewoon behouden.

Je kunt daarnaast ook overwegen om geluidsdempend glasvezelbehang te kopen. Deze geluidsdempende varianten van glasvezelbehang zijn echter wel iets dikker dan het normale glasvezelbehang. Wat ook noemenswaardig is, is het feit dat glasvezelbehang niet of nauwelijks zal branden. Zeker wanneer je het glasvezelbehang combineert met een ondergrond van gipsplaat dan ben je verzekerd van een uitstekende brandveiligheid.

Zoals al eerder genoemd is het mogelijk om het glasvezelbehang over te verven. De meest gebruikelijke manier om dit te doen is met latexverf. Het voordeel van latexverf is dat het in bijna alle kleuren die je kunt bedenken te leveren is. Het beste kun je twee lagen aanbrengen, omdat de eerste laag niet in alle gevallen voldoende dekkend is. Houd er erg in dat je na het behangen minimaal vierentwintig uur wacht met het overschilderen van het glasvezelbehang. Zo weet je zeker dat het behang genoeg kans heeft gekregen om te drogen.

 

Textielbehang
Textielbehang bestaat uit natuurlijke of synthetische vezels waardoor het behang een exclusieve uitstraling krijgt. Je kunt gemakkelijk een bijzondere en warme sfeer creëren met textielbehang. Het bijkomende nadeel van deze fantastische uitstraling is het kostenplaatje. Textielbehang is namelijk behoorlijk geprijsd.

Zoals gezegd wordt textiel gemaakt van natuurlijke of synthetische vezels. Deze vezels worden op een onderlaag bevestigd. Deze onderlaag is gemaakt van papier of vlies. Het is ook mogelijk om patronen in het textielbehang aan te brengen. Dit wordt gedaan door flockage. Hierbij worden de vezels die het motief zullen vormen op het textiel aangebracht met hitte en een speciale druktechniek.

Hoe je textielbehang aanbrengt is afhankelijk van het materiaal van de onderlaag. Wanneer de onderlaag uit papier bestaat dan zul je de lijm op het papier moeten smeren. Bestaat de onderlaag uit vlies dan kun je de lijm rechtstreeks op de muur aanbrengen.

Wat overigens ook een nadeel van textielbehang is, is dat het stof aantrekt. Het textielbehang neemt de vervuilende stofdeeltjes in de binnenlucht op en geeft ze vervolgens weer vrij. Wanneer je dit wilt tegengaan kun je het beste het behang behandelen met vuilwerende en waterafstotende middelen. Wanneer je last hebt van een stofallergie is het dus erg verstandig om een andere behangsoort dan textielbehang uit te kiezen.

 

Vliesbehang
vliesbehangTegenwoordig is vliesbehang het alternatief voor klassiek behang. Daarnaast wordt het ook vaak gebruikt als onderlaag voor verf of ander behang. De stof van vliesbehang is licht en toch erg stevig. Vooral bij verbouwers en schilders is vliesbehang erg geliefd. Een andere naam voor vliesbehang is snelbehang. Deze naam heeft vliesbehang te danken aan het feit dat het op een muur kan worden aangebracht zonder het in te lijmen en zonder wachttijd. Het is behang met een toplaag van papier of vinyl. De onderlaag van vliesbehang is van vlies gemaakt. Op vliesbehang kan – wanneer je dat graag wilt – een andere vorm van wandbedekking worden aangebracht, zoals het al eerder genoemde behang of verf.

Vliesbehang heeft vele voordelen. Het eerste noemenswaardige voordeel is dat je vliesbehang eenvoudig en snel kunt aanbrengen op de muren. Het is niet zo dat je enorm veel verstand hoeft te hebben van behangen om een muur te kunnen bedekken met vliesbehang. Een ander voordeel is dat je geen behangtafel nodig hebt, want je smeert de lijm op de muur en je duwt het vliesbehang er tegenaan. Wat daar nog als voordeel bij komt is dat het vliesbehang nooit zal krimpen nadat je de lijm hebt aangebracht. Ook zullen er nooit zomaar uit het niets vlekken op het vliesbehang komen.

Het is overigens ook zo dat vliesbehang vele malen sterker is dan het gewone klassieke papierbehang. Hier moet je namelijk oppassen voor het ontstaan van scheuren, maar bij vliesbehang is het ontstaan van scheuren zo goed als uitgesloten. Ben je het vliesbehang zat dan is het erg eenvoudig verwijderd zonder dat er resten achter blijven of dat er schade op je muren ontstaat. Het gewone behangpapier moet vaak met een stomer worden verwijderd, maar vliesbehang kan in de meeste gevallen gewoon droog worden verwijderd van de muren.

Vliesbehang bevat geen bestanddelen die schadelijk zijn voor het milieu. Door vliesbehang te gebruiken ben je dus ook nog eens milieuvriendelijk bezig. Daarnaast is het zo dat vliesbehang biologisch afbreekbaar is. Mocht er een stukje vliesbehang in de natuur terecht komen dan zal dit verteerd worden naarmate de tijd vordert zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor het milieu.

Vliesbehang is enorm geschikt voor probleemmuren. Je kunt haarscheuren bedekken met het vliesbehang zonder dat vervolgens het hele behang gaat vervormen. Het is wel van belang dat je grote scheuren en grote gaten wel eerst wegwerkt voor je met het vliesbehang aan de slag gaat, maar bij haarscheuren is dit niet nodig. Dit komt doordat het vliesbehang vele malen sterker is dan normaal behang en door het feit dat vliesbehang niet zal vervormen.