Floatglas of enkelglas biedt als basisproduct een tal van verwerkingsmogelijkheden. Het kan verwerkt worden tot isolerend dubbel glas, geluidswerend glas of veiligheidsbeglazing. Er kan een coating worden aangebracht tegen de warmte of kou, het kan gebogen worden etc. De toepassingen zijn oneindig zowel voor buitenbeglazing als interieurbeglazing.

Figuurglas is een transparante decoratieve beglazing (van blank of gekleurd glas), waarbij tijdens de productie in het nog warme glas een decoratief motief is gewalst. Sommige typen zijn eveneens leverbaar met een draadraster. Figuurglas wordt vaak uit esthetisch oogpunt toegepast echter ook de lichtinval of het doorzicht kan met dit glas verminderd worden. De mate van doorschijnendheid wordt bepaald door de structuur en het motief. Al naargelang het motief en de dikte kan dit glas worden gehard, gelaagd, gematteerd of geassembleerd in dubbele beglazing.

Draadglas behoort tot de veiligheidsglassoorten aangezien bij breuk de glasscherven bijeen worden gehouden. Een voornaam voordeel van draadglas is de brandwerende eigenschap. Bij brand breekt en barst het glas maar doordat de stukken aan elkaar blijven vormt dit een brandwering. Draadraster kan worden verkregen in een blanke uitvoering of figuurglasuitvoering. Kleur op aanvraag. Tot dit assortiment behoort ook het spiegeldraadglas

Gelaagd glas is glas samengesteld uit tenminste twee glasbladen met een tussenlaag. Deze tussenlaag kan bestaan uit een of meerdere kunstoffolies (PVB), een hars, silicaat of een gel. De tussenlaag heeft als doel de glasplaten aan elkaar te verlijmen. Door een verschillend aantal glasplaten of verschillende diktes en folies te combineren ontstaan samenstellingen die voor verschillende toepassingen geschikt zijn. Zo kan gelaagd glas worden gebruikt als:

Veiligheidsglas
brandwerend glas
beloopbaar glas
geluidswerend glas

Gelaagd glas is verkrijgbaar in verschillende diktes en kleuren en kan worden gecombineerd met isolerende beglazing. Tal van decoratieve effecten kunnen worden verkregen door gebruik te maken van gekleurde, gematteerde of gestructureerde glasbladen en/of decoratieve gekleurde tussenlagen.

Gehard glas is glas dat een thermische behandeling heeft ondergaan. Het glas wordt tot meer dan 600 °C verhit en vervolgens zeer snel met lucht afgekoeld. Hierdoor ontstaan duw – en trekspanningen in het glas zodat het wel vijf keer sterker is dan ongehard glas van dezelfde dikte. Gehard glas is dan ook extra goed bestand tegen glasbreuk. In geval van breuk valt het glas uiteen maar in onscherpe kleine stukjes zodat dit glas voor bepaalde toepassingen beschouwd wordt als veiligheidsglas. Diverse typen glas, zoals floatglas, figuurglas en glas met een harde coating kunnen worden gehard. Draadglas en figuurdraadglas kunnen niet worden gehard vanwege het reeds aanwezige draadnet.

Toepassingen
Gehard glas wordt zowel voor interieur- als exterieurbeglazing toegepast.
Zo kunt u denken aan:
Glazen douchedeuren en badschermen
Glazen inloopdouches
Glazen binnendeuren, schuifdeuren en vouwwanden
Glazen wanden en wandbekleding
Glazen werkbladen
Glazen balustrades
Glazen puien
Glazen buitendeuren

Geëmailleerd hardglas heeft dezelfde eigenschappen als hardglas. Echter tijdens het productieproces wordt het glas voorzien van een versmolten verflaag, de geëmailleerde laag, deze laag is in vrijwel elke RAL-kleur leverbaar. Het basisglas bestaat uit blank, gekleurd en in sommige gevallen uit gecoat floatglas. Ook zijn er als basisglas een viertal figuursoorten (crepi, krizet, satinbel en screen) mogelijk. De glasdikten zijn 6, 8, 10 en 12 mm voor de floatglasproducten. Voor de figuurglassoorten gelden de dikten (afhankelijk van figuursoort) 6, 8 en 10 mm.

Het geëmailleerde hardglas wordt veelal toegepast als borstweringspanelen in ramen en kozijnen en als wandbekleding in het interieur. Dit product kan zowel als enkel glaspaneel, als sandwichpaneel en als isolatieglas-paneel toegepast worden. Het fabricageproces waarbij op glas een coating (zilverlaag) wordt aangebracht die beelden moet reflecteren heet verzilvering. Zo ontstaat de bekende spiegel.

Spiegels werken sfeerverhogend en geven uw interieur een bijzondere uitstraling. Spiegels geven meer diepte, versterken het gevoel van ruimte en brengen licht in kleine ruimten.

Spiegels op maat
Alle spiegels geheel op maat. Ook alle bewerkingen zoals polyslijpen, facetslijpen, het boren van gaten of het maken van inkepingen voor een stopcontact of verlichting kunnen wij voor u verzorgen. De spiegels kunnen in verschillende vormen en verschillende diktes worden geleverd: 2,3,4, en 6 mm.

Naast de bekende blanke spiegels zijn er ook spiegels leverbaar in verschillende tinten zoals brons, grijs, groen of blauw.

Gekleurde spiegels
Naast de bekende blanke spiegels zijn er ook spiegels leverbaar in verschillende tinten zoals brons, grijs, groen of blauw.

Veiligheidsspiegels
Bij deze spiegels is de achterkant voorzien van een veiligheidsfolie. In geval van breuk blijven de glasscherven kleven zodat letselschade voorkomen kan worden.

Verwarmde spiegels
PGV spiegelverwarming is een zelfklevende verwarmingsfolie die op de achterkant van de spiegel wordt aangebracht en die direct op een 220V schakelaar kan worden aangesloten. De verwarming is zelfregulerend waardoor een thermostaat niet nodig is. De folie kan in natte ruimten en bij spatwater zonder gevaar worden toegepast.

Gelakt glas is glas dat aan een zijde voorzien is van een laklaag.
Glas met een ondoorzichtige laklaag: is leverbaar in 25 kleuren en wordt toegepast voor kast- en schuifdeuren, meubilair en wandbekleding. Glas met een transparante laklaag: gelakt glas met een mat aanzien en gelakt glas met satijnglas, leverbaar in 12 kleuren. Toepassingen zijn wandbekleding, schuifdeuren en meubilair. Beide typen glas zijn alleen binnen toepasbaar en zijn eventueel verkrijgbaar met een veiligheidsfolie.

Gekleurd glas is al tijdens het produceren in de massa gekleurd. Het glas is verkrijgbaar in verschillende diktes en in verschillende kleuren o.a. grijs, groen, brons en blauw. Het is zowel als enkel glas als isolerende beglazing, gelaagd glas, gehard glas en als geëmailleerd glas te verkrijgen. Gekleurd glas leent zich voor allerlei toepassingen zowel voor de bouw als voor het interieur.

Gecoat glas. Een coating bestaat uit een of meerdere laagjes flinterdunne metaaloxide die op het basisglas worden aangebracht om zo het gedrag van het glas ten opzichte van zonnestralen te wijzigen. Deze coating geeft het glas specifieke esthetische, isolerende en/of zonwerende eigenschappen. Gecoat glas wordt vaak toegepast in gevelbekleding om het felle zonlicht en de inkijk van buitenaf te blokkeren. Door de kleur van de coating aan te passen aan het gebouw komen de ramen en/of deuren mooi tot hun recht.

Glas in lood is de benaming voor een vensterraam bestaande uit stukken (sier)glas gevat in loodlijsten dat in verschillende ontwerpen vormgegeven kan worden. Glas in lood wordt vaak toegepast in een monumentaal pand, oude herenhuizen en kerken. Maar ook in nieuwe huizen waar een authentieke uitstraling gewenst is wordt glas in lood gebruikt. Denk hierbij aan paneeldeuren, schuifdeuren, koepels etc.

Restauratie & nieuw glas in lood
Ook kunt u terecht voor restauratie van uw glas in lood ramen. Aan de hand van een ontwerp kunnen wij ook nieuw glas en lood vervaardigen. Er is een grote keuze uit glassoorten, patronen en kleurencombinaties. Glas in lood in isolatieglas
Om duurzaamheid en comfort te verenigen met de sfeer en warmte van glas in lood leveren wij ook glas in lood in isolatieglas. Ook bestaand glas in lood kan in dubbelglas geplaatst worden. Een andere manier van isolatie is het gebruik van voorzetramen.

Gebogen glas wordt verkregen door een vlakke glasplaat in een buigingsoven geleidelijk te verhitten tot juist boven de verwerkingstemperatuur, waarna het onder de invloed van de zwaartekracht in een holle of bolle vorm de gewenste buiging aanneemt. Vervolgens wordt het glas op een gecontroleerde wijze afgekoeld, waardoor een spanningsvrij eindproduct ontstaat. Gebogen glas kan worden geleverd in verschillende diktes zowel enkel als isolerend, gelaagd, gehard of gekleurd met een pvb folie. Gebogen glas laat zich ook verwerken als gezeefdrukt of gezandstraald glas. Het is zelfs mogelijk kogelwerend gebogen glas te maken, dat voldoet aan de gestelde eisen van veiligheid en sterkte. Gebogen gehard of gelaagd glas kent vele toepassingen zoals:
Balustrades, trapbeglazing, douchewanden, glazen balies, gevels, draaideuren etc.

Isolatieglas Er zijn verschillende soorten dubbel glas met verschillende isolatiewaarden. Zo bestaat er HR glas, HR+ glas, HR ++ glas en zelfs HR+++ glas. Hoe meer plusjes achter de HR (Hoogrendement) staan, hoe beter de isolatiewaarde en hoe hoger de energiebesparing. De dubbele beglazing biedt twee voordelen voor optimaal comfort en een aangename temperatuur in alle seizoenen: thermische isolatie in de winter en zonwering in de zomer. In de winter bespaart u op uw verwarmingskosten en in de zomer op uw airconditioning.

Standaard Isolerend dubbelglas
Isolerend dubbelglas isoleert tot twee maal beter dan enkele beglazing. Isolerend dubbelglas bestaat uit twee glasbladen die door een afstandshouder (bijv. een metalen kader) aan de rand van het glas van elkaar worden gehouden. De randen van het glas zijn afgesloten door een speciale kit zodat een gesloten eenheid ontstaat. De ruimte tussen het glas (spouw), is gevuld met droge lucht.
Ug-waarde: 2,9W/m².K Vulling: lucht Dikte: 5-15-4

HR+ beglazing
HR+ beglazing is beglazing waarbij een glasblad voorzien is van een warmt reflecterende coating. De spouw tussen de glasbladen is hermetisch afgesloten en gevuld met droge lucht. De thermische isolatie is aanzienlijk groter dan die van standaard isolatieglas.
Ug-waarde: 1,6 W/m².K Vulling: lucht Dikte: 5-15-4

HR++ beglazing
HR++ is een beglazing met een nog betere warmte-isolatie. Dit komt omdat op één zijde van het glas (in de spouw) een hele dunne doorzichtige coating is aangebracht en de spouw niet met lucht maar met Argon gas is gevuld. De thermische isolatie is nog groter dan die van HR+ (lucht)isolatieglas.
Ug-waarde: 1,1 W/m².K Vulling: argon Dikte: 5-15-4

HR+++ beglazing
HR+++ beglazing is een driedubbele beglazing die bestaat uit drie glasbladen en twee afstandhouders met een vulling van argon of krypton. Hiermee worden hoge thermische prestaties en Ug waarden van 0,9 tot 0,6W/(m2.K) verkregen. Op dit moment liggen de prestaties van een driedubbele beglazing in de buurt van een geïsoleerde muur van baksteen!
Ug-waarde: 0,9 tot 0,6W/m².K Vulling: argon of krypton Dikte: 4-15-4-15-4

Isolerende beglazing kan gecombineerd worden met tal van andere toepassingen zoals:
• Zonregulerende beglazing
• Brandwerende beglazing
• Geluidswerende beglazing
• Gelaagde beglazing (veiligheid)
• Figuurglas/Esthetische beglazing
• Kruisroeden

Geluidswerend glas Door het kiezen van de juiste beglazing vergroot u het akoestisch comfort in uw woning, kantoor of winkel en wordt u beschermd tegen bronnen van geluidsoverlast als een spoorlijn, luchthaven, stadsverkeer, snelwegen etc. Geluidswerende beglazing biedt naast een optimale geluidsisolatie ook een betere thermische isolatie.

Door de toepassing van een zorgvuldig samengestelde combinatie van glasdikten, spouwbreedte, gasvulling en tussenlagen (PVB-folie, Sound Control folie of giethars) kan voor elke klasse geluidsdemping door ons een glas technische oplossing worden gevonden. Geluidswerend glas kan als enkel en als dubbelglas worden uitgevoerd. Geluidswerende beglazing kan gecombineerd worden met verschillende andere functies, zoals zonwering, veiligheid, thermische isolatie, zelfreinigende werking en decoratie. Door het kiezen van de juiste beglazing vergroot u het akoestisch comfort.

Brandwerend glas met CE normering biedt een scala aan brandwerende en brandvertragende beglazingen. Het wordt toegepast in o.a. ziekenhuizen, scholen, kantoorpanden maar ook in de woningbouw. Brandwerend glas kan in diverse hoofdgroepen worden onderverdeeld:
Enkelbladig brandwerend glas
– (spiegel)draadglas
– speciaal voorgespannen glas met of zonder brandwerende coating
Meerledig brandwerend glas
– niet opschuimend
– opschuimend

De verschillende soorten brandwerend glas hebben ieder hun eigen specificaties, lichtdoorlatendheid en isolatiewaarden en zijn gebonden aan bepaalde afmetingen. Dit betekent automatisch dat bij het toepassen gelet moet worden op de gewenste brandwerendheid en of het glas eenzijdig of tweezijdig vuurbelastbaar moet zijn. Naast de combinatie met isolatieglas kan brandwerend glas ook worden gecombineerd met zonwerend, veiligheidsglas of geluidswerend glas.

Veiligheidsglas voor een efficiënte bescherming tegen vandalisme, inbraak en ter bescherming van uw eigen veiligheid.

De toepassing van glas in uw woning mag niet ten koste gaan van uw veiligheid of de beveiliging van uw woning en bezit. Bij gewoon glas ontstaan bij breuk gevaarlijke scherven en openingen in het glas. Ook is gewoon glas voor een inbreker geen belemmering om uw woning te betreden. Kies daarom op de juiste plaatsen voor veiligheidsglas.

Veiligheidsglas is er in vier soorten:
• Gehard glas
• Gelaagd glas
• Gehard en gelaagd
• Draadglas

Gehard glas
Gehard veiligheidsglas is speciaal behandeld glas. Het is vijf keer sterker dan gewoon glas en bestand tegen grotere temperatuurverschillen. Als het breekt valt het in kleine, veilige (onscherpe) korrels uiteen. Gehard glas vindt u in veel toepassingen terug zoals glazen deuren, glazen tafels, ramen of een schuifpui.

Gelaagd glas
Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal twee glasbladen met daartussen een doorzichtige taaie plastic folie. Deze folie zorgt ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar wordt gehouden. Hierdoor ontstaan geen gevaarlijke glasscherven. Gelaagd glas heeft als extra voordeel dat de ruit bij breuk één geheel blijft en er dus geen grote opening ontstaat, zoals bij gewoon glas wel het geval is.

Gehard en gelaagd glas
Als de sterkte van gehard of gelaagd glas niet toereikend is, wordt een combinatie gemaakt tussen gelaagd en gehard glas.

Draadglas
Draadglas is ook veiligheidsglas maar zeer beperkt toepasbaar. De ingelegde draden zorgen ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar gehouden wordt. Maar bij een grotere stootbelasting (doorvallen, doorslaan etc.) ontstaat er toch een opening en dus ook kans op lichamelijk letsel. In een woning is draadglas niet geschikt als veiligheidsglas.

Toepassen van veiligheidsglas aan de hand van de norm, NEN 3569.
Voor het toepassen van veiligheidsglas is er een norm, de NEN 3569. Deze norm omschrijft exact waar en welke soort veiligheidsglas toegepast moet worden. Aan de hand van deze norm kunt u zelf bepalen of in uw woning veiligheidsglas nodig is. Wanneer de onderzijde van het glas zich tussen de 0 en 85cm vanaf de vloer bevindt, is veiligheidsglas de norm. Dit geldt ook voor balustrades, deuren, dakramen, daklichten en dakbeglazing.

Beveiligingsglas
Beveiligingsglas is gelaagd veiligheidsglas, waar bij breuk geen opening in het glas ontstaat. Door het gebruik van méér folies en méér glasbladen, kan het glas een steeds grotere beveiliging bieden en zelfs praktisch ondoordringbaar worden.  Beveiligingsglas is in diverse klassen (mate van inbraakwering) verkrijgbaar. Deze klassen zijn vastgelegd in een norm; de EN 356. Voor woningen hanteert men de volgende klassen:

P2A/P3A standaard inbraakwerende beglazing
P4A  zwaar inbraakwerende beglazing
P5A  extra zwaar inbraakwerende beglazing

Er zijn nog zwaardere klassen. Zo is er beveiligingsglas dat bescherming biedt tegen aanvallen met een slagwapen zoals een bijl tot beveiligingsglas dat bescherming biedt tegen aanvallen met een vuurwapen. Dit soort beveiligingsglas wordt o.a. gebruikt in juwelierszaken, banken en benzinestations.

Overige toepassingen
Veiligheidsglas en beveiligingsglas zijn perfect te combineren met isolerend dubbelglas of HR++ beglazing. Afhankelijk van de gekozen samenstelling kunnen verschillende functies aan de beglazing worden toegevoegd zoals zonwering, decoratie, zelfreiniging, geluidwering en brandwering.

Zonwerend glas is isolatieglas voorzien van een zonwerende coating en bestaat uit neutraal en gekleurd glas. Het zorgt voor een ideale klimaatbeheersing zowel in de zomer als in de winter. Een zonwerende coating heeft meestal twee functies namelijk een zonwerende eigenschap en een warmte-isolerende eigenschap. In de zomer zorgt het voor een minimum doorlating aan warmte en voorkomt het dat felle zonnestralen het comfort verstoren en in de winter laat het glas de straling van de zon door en houdt de warmte vast. Zo bespaart u op de kosten voor verkoeling in de zomer en op verwarming in de winter.

De belangrijkste eisen waaraan zonwerend glas moet voldoen zijn lichttoetreding en een gereduceerde zonnewarmtetoetreding. De verhouding tussen lichttoetreding (uitgedrukt in LTA) en zonnewarmtetoetreding (uitgedrukt in ZTA), geeft de selectiviteit aan.

Met het spiegelend effect van zonwerend glas kan ook het uiterlijk van een pand of woning worden verfraaid. De zonwerende functie kan gecombineerd worden met andere functies zoals geluidwering, brandwering, zelfreiniging en decoratie.

Zelfreinigende beglazing verlaagt de onderhoudsfrequentie van uw ramen. Zon en regen maken het onderhoud gemakkelijker. Het principe van zelfreinigend glas berust op de gecombineerde werking van twee natuurlijke invloeden: zonlicht en regen. Onder invloed van UV-straling worden – zelfs op bewolkte dagen – vuilresten op het glasoppervlak afgebroken en wordt het glas wateraantrekkend (hydrofiel). Door de hydrofiele werking van het glasoppervlak wordt het regenwater over het glas verspreid en alle vuilresten weggespoeld zonder dat zich druppelsporen vormen. Dubbele zelfreinigende beglazing kan gecombineerd worden met tal van andere toepassingen zoals thermische isolatie, zonwering en akoestische isolatie.

Monumenten glas Voor monumentale panden of oude panden waarvan het historisch karakter behouden moet blijven. Dit glas wordt ook toegepast voor nieuwe panden waarbij een ouderwetse uitstraling gewenst is. Het monumenten glas wordt geleverd in een stijl die aansluit op de bouwstijl van het pand. Het monumenten glas wordt op de oude manier gemaakt zodat klassieke oneffenheden goed zichtbaar blijven in het glas.

De voordelen op een rij:
– Met een dikte vanaf 3,8 mm past het glas in originele sponningen zodat bestaande vensters en architectuur behouden kunnen blijven.
– Het monumenten glas wordt geleverd in (isolerend) enkel, gelaagd en isolatieglas.
– Geschikt voor alle soorten schuiframen en kozijnen.
– Hoge isolatiewaarde.
– Goede balans tussen isoleren en een gezond klimaat.
Het speciaal ontwikkelde beglazingsmateriaal maakt het glas, de ramen en het schilderwerk sterker en zorgt voor een langere levensduur met minder onderhoud.